AS NOVČIĆA: Na tarot karti je prikazan zlatni novčić između dva cvjetna simbola. Najsretnija tarot karta u nizu, a pogotovo ako zainteresirana osoba traži da joj se pogleda uspjeh. Ona ukazuje na zemaljsku sreću, materijalno savršenstvo, napredak, ostvarenje promišljenih ideja, sigurnost, zadovoljstvo, nasljedstvo i jako uspješnu karijeru.  Ovo je najsretnija tarot karta među Malim Arkanama te uglavnom poništava negativna djelovanja tarot karata koje je okružuju. Obrnuta tarot karta: požuda za novcem, pokvarenost, pranje prljavog novca, sve loše što se tiče korištenje novca, a loše korištenje novca donosi nesreću. Ukratko, radišan, ali sebičan duh.

DVA: dvoznačnost Novčića, materijalne suprotnosti – uspješni i neuspješni projekti. Dobra i loša sreća. Ovo je tarot karta proračunatog rizika. Simbolizira nagle obrte i promjene, psihološke suprotnosti – raspoloženje i neraspoloženje. Obrnuta tarot karta: ovo je pozitivna tarot karta, ali i upozorava na oprez. Razmisli dva puta.

TRI: simbolizira broj rođenja, poboljšanje i napredak. Zarada na igrama na sreću. Ako je zainteresiran u nekom novom poslu ova tarot karta nagovješćuje pun pogodak, uspjeh. Ovo je karta materijalnog rasta i blagostanja, međutim ne tražite od nje druge stvari. Obrnuta tarot karta: novčane brige, poniženje, sumnje izlaze na površinu i pokazuje sve loše strane preokrenute karte. Nagovještaj opasnosti u karijeri.

ČETIRI: broj četiri simbolizira postojanost i materijalno blagostanje. Novac daje stabilnost i sigurnost, ali ova tarot karta na blagi način upozorava da je novac kao hiroviti konj te da samo dobri jahači uspijevaju ostati u sedlu. Ponekad najavljuje dobre vijesti koje će donijeti neka žena. Obrnuta tarot karta: prepreke, odlaganje, neizvjesnost, nesigurna situacija, dileme, kašnjenja, gramzivost…

PET: tarot karta pokretljivosti kako tjelesne tako i umne, a sve vezano samo za novac. Pozitivna karta samo za praktične osobe, odnosno one koji znaju dobro upravljati novcem. Nevještima u upravljanju s novcem najavljuje brige, gubitak novca, posla ili nekog materijalnog dobra. Obrnuta tarot karta: opasnost od velikih financijskih gubitaka, dugove, nezaposlenost, gubitak ljubavi i prijateljstva. Prevelika ljubav prema novcu na kraju donosi krah.

ŠEST:  karta izgleda podijeljena na dva jednaka dijela, jednaka, ali sukobljena, kao dva utega kao dobro i zlo koje dolazi u sukob zbog dobre ili loše upotrebe bogatstva. Ipak dolazi do polaganog napretka  zahvaljujući pomoći drugih. Pozitivna je karta za onoga koji zna dobro riskirati pri ulaganju svoga novca, a nestabilna je jer je to tarot karta koja je vezana za trenutno stanje. Obrnuta tarot karta: financijske promjene i gubici izazvane zavišću ili pohlepom zainteresiranog ili nekog drugog. Divljenje koje prelazi u zavist, preveliki oprez koji postaje škrtost, strah koja prelazi u ljubomoru.

SEDAM: ovo je tarot karta koja nosi blagostanje onima koji znaju dobro koristiti svoj talent vezan za novčane transakcije. Najavljuje dobar posao, laku zaradu, općenito veliki ekonomski napredak i sve se počinje razvijati na najbolji mogući način. Obrnuta tarot karta: zbog prevelike ljubavi prema novcu javlja se strah da će ga izgubiti, a od takvih briga dolazi do nesanice i stresa. Ova tarot karta ukazuje na gubitak novca, nepromišljena ulaganja, sumnju na suradnike i poslovne partnere.

OSAM: ovo je tarot karta ravnoteže i ukazuje na rezultate postignute u vlastitom poslu ili profesiji. Ističe našu osobnu vrijednost, spretnost u zanatstvu, dobru poziciju u nekoj tvrtki. Ova karta tumači se kao karta pravedne raspodjele dobara i sreće te ujedno upozorava da se ne troši energija na nevažne i nebitne stvari. Obrnuta tarot karta: bahatost, pohlepu, dvoličnost, škrtost, lihvarstvo, a treba se čuvati prevare i financijskih gubitaka.

DEVET: ova karta ukazuje na iznenadno kretanje, spajanje, isprepletanje te ponovno slijede svoje odvoje putove. Ovdje se govori o novcu kojeg će u jednom trenutku biti u izobilju, ali ne zauvijek. Najavljuje putovanja zbog zarade, dobitke na lutriji, darove, nasljedstvo. Pozitivna je karta pogotovo za aktivne i tko putuje. Obrnuta tarot karta: najavljuje lošu vjeru, nevolje od strane lažnih prijatelja, gubitak novca, novac koji bježi iz ruku. Pretjerana briga koja sprečava napredak.

DESET: postignut je vrhunac sreće. Eknomska situacija se kreće u pozitivnom smjeru te se postiže stabilnost i materijalna sigurnost, sklad sa drugim ljudima. Ovo je pozitivna i povoljna karta, a novac je dobiven radom ili obiteljskim nasljedstvom. Obrnuta tarot karta: pokazuje na moguću propast, a time i raspad obitelji s obzirom na to da se radi o obiteljskom bogatstvu.

KRALJ NOVČIĆA: stari kralj sjedi na prijestolju i u desnoj ruci drži novčić. Iz pogleda se vidi da je to mudra osoba koja ulijeva povjerenje. Ova tarot karta predstavlja novac kao zemaljsku moć, a kralja kao supružnika od povjerenja, čovjeka punog djelotvornosti, financijera, posrednika. Iz njega izvire tiha energija, upornost i neumoljivost. Vjeran i odan prijatelj. Obrnuta tarot karta: Okrutan i kvaran muškarac. Za zainteresiranog ova karta tumači se da ulazi razdoblje neugodnosti i nelagode.

KRALJICA NOVČIĆA: kraljica stoji, a u jednoj ruci drži žezlo, a u drugoj veliki zlatni novčić. (Ovo je jedina kraljica koja stoji) Simbolizira inteligentnu i oštroumnu ženu koja je stekla svoje samostalnost pomoću zlata. Kraljica je praktična i zrela žena tako i u tarot kartama predstavlja istu vrstu žene: bogata, osjetljiva, puna razumijevanja, ali joj nedostaje živost. Najava plemenitosti i iskrenosti. Ovo je sretna tarot karta pogotovo za zainteresirane ženskog roda, a i muškarci iz nje mogu izvući korist samo ako joj se ne protive. Obrnuta tarot karta: nepouzdana, hirovita, nepredvidljiva žena.

VITEZ NOVČIĆA: vitez jaše na konju zamišljenog izgleda, a iz pogleda mu se vidi glad za novcem. Vješt je organizator, strasni igrač, poduzetnik, samouvjerena osoba, a po životnoj filozofiji materijalist. Općenito, ova tarot karta tumači se kao pozitivna karta, iz nekog posla proizlazi korist, dobitak dara, ali i dosadu. Obrnuta tarot karta: lijena i nemarna osoba, rasipnik, prevarant, donosi bezvoljnost, tromost, neraspoloženje.

PAŽ NOVČIĆA:  mladić koji u desnoj ruci drži novčić izgleda veselo i vedre čudi jer je već u svoj ranoj mladosti postigao određeno blagostanje. Ova tarot karta predstavlja metodičnu i racionalnu osobu koja uspijeva, on je trgovac, mladi poduzetnik, intelektualac koji računa na svoju profesiju, službenik u banci, komercijalist, odnosno simbolizira mudrost i dobro rukovođenje. Obrnuta tarot karta: buntovnik, lopov, sluga, lukavac, prevarant, lakomislenost. Ova tarot karta donosi lošu vijest.

 

Kratki osvrt i pojašnjenje tarot karata – MALE ARKANE

Male Arkane sa simboličkog stanovišta mogu se podijeli u figure (agente) i brojčane tarot karte (činove). Brojčane karte ponovno se mogu podijeliti u neparne (pokretne tarot karte) i parne (nepokretne tarot karte) uvijek vodeći računa da su neke povoljne, a druge nepovoljne (uglavnom Mačevi). Među pozitivnim nepokretnim tarot kartama Dvojka predstavlja postojanost veze, Četvorka  osnovnu stabilnost (stol sa 4 noge), Šestica je tarot karta potvrđivanja, govori o sadašnjosti i  ono što uistinu “jesi”, Osmica stabilnost koja se učvršćuje i Desetka konačnu stabilnost (npr. Desetka Kaleža predstavlja obitelj).

Među pokretnim pozitivnim tarot karta Trojka predstavlja razvoj jednog sentimentalnog odnosa (Trojka Kaleža predstavlja djecu), Petica  promjenu nabolje, tj. početak jednog poboljšanja, Sedmica promjenu na bolje toga bića.

Mačevi su negativne tarot karte, te Dvojka Mačeva predstavlja suprotnost, Trojka Mačeva prepirka, Petica Mačeva srozavanje, Sedmica Mačeva pogoršanje karaktera, Desetka Mačeva bolnicu, zatvor.

Figure predstavljaju one koji djeluju na način da se nešto ostvari. Kraljevi i Kraljice su oni koji posjeduju, Vitezovi oni koji nose ili brane, Paževi oni koji upravljaju ili čuvaju (podčinjeni, djeca).

Napominjemo da značenje pojedine karte uvijek pokazuje samo njezine opće karakteristike, koje treba uvijek analizirati u kontekstu s ostalim kartama, a nikako zasebno. Jedna tarot karta ne znači obavezno istu značenje za sve i u svim prilikama. Naime, za ispravno tumačenje, nužno je ne samo uskladiti se s analiziranom kartom, nego i postići da i karte koje je okružuju budu u međusobnom skladu, tvoreći zajednički odgovor.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (258 ocjena)